Asuminen

Opiskelijoille on tarjolla erityisesti heille tarkoitettuja vuokra-asuntoja, jotka ovat yleensä edullisempia kuin muut vuokra-asunnot. Näitä asuntoja tarjoavat muun muassa opiskelija-asuntosäätiöt, yliopistojen ylioppilaskunnat, osakunnat ja muut säätiöt. Joillakin oppilaitoksilla on myös omia asuntoloita. Opiskelupaikkasi voi antaa lisätietoja siitä, mistä voit hakea opiskelija-asuntoa.

Asuntoa kannattaa hakea heti, kun olet saanut opiskelupaikan. Suurissa kaupungeissa voi kuitenkin kestää useita viikkoja tai kuukausia saada asunto.

Kun saat opiskelija-asunnon, voit yleensä asua siinä koko opintojesi ajan. Tämä edellyttää kuitenkin, että olet päätoiminen opiskelija ja edistyt opinnoissasi. Vuokranantajalla on oikeus irtisanoa vuokrasopimus, jos opintosi eivät etene riittävästi.

Löydä opiskelijakotisi täältä!

AYY, Pääkaupunkiseutu  Aalto-yliopiston ylioppilaskunta  www.ayy.fi

Hoas   Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö sr   www.hoas.fi

TYS  Turun Ylioppilaskyläsäätiö  www.tys.fi

TOAS  Tampereen opiskelija-asuntosäätiö sr  www.toas.fi

PSOAS, Oulu Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö sr

www.psoas.fi

HOPS Hämeenlinnan seudun opiskelija-asuntosäätiö www.hops.fi

VOAS Vaasan opiskelija-asuntosäätiö www.voas.fi

Porin YH-Asunnot Porin YH-Asunnot Oy www.porinyhasunnot.fi

ELLI Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli www.joensuunelli.fi

KOTOPAS Kotkan Opiskelija-asunnot Oy www.kotopas.fi

SEVAS, Seinäjoki Sevas Kodit Oy www.sevas.fi

Lahden talot Oy, Lahti Lahden talot Oy www.lahdentalot.fi

LOAS Lappeenrannan seudun opiskelija-asuntosäätiö www.loas.fi

DAS, Rovaniemi Domus Arctica -säätiö www.das.fi

MOAS Mikkelin opiskelija-asunnot Oy www.moas.fi

SAVUT Savonlinnan vuokratalot Oy savonlinnanasuntopalvelu.fi

Kuopas Kuopion Opiskelija-asunnot Oy www.kuopas.fi

Sähkö, Vakuutus ja Netti – Tärkeää Tietoa Opiskelijoille

Opiskelijasähkö

Kun muutat uuteen opiskelija-asuntoon, sähköyhtiön valitseminen on yksi ensimmäisistä tehtävistä. Monet sähköyhtiöt tarjoavat erityisiä opiskelijasähkösopimuksia, jotka ovat usein edullisempia ja joustavia, sopien opiskelijan budjettiin. Muista tehdä sähkösopimus ajoissa, jotta kotisi on valmis ja valaistu, kun muutat sisään.

Kotivakuutus

Opiskelijana on tärkeää huolehtia omaisuutesi turvasta. Kotivakuutus suojaa henkilökohtaisia tavaroitasi esimerkiksi varkauksilta, tulipaloilta ja vesivahingoilta. Opiskelijoille on saatavilla edullisia vakuutuksia, jotka kattavat juuri ne riskit, joita saatat kohdata. Tarkista vakuutuksen ehdot ja katso, että ne vastaavat tarpeitasi.

Netti

Luotettava ja nopea nettiyhteys on opiskelussa lähes välttämätöntä. Useat operaattorit tarjoavat opiskelijoille suunnattuja internetpalveluita, jotka ovat hinnaltaan kilpailukykyisiä ja helposti saatavilla. On myös hyvä tarkistaa, sisältyykö nettiyhteys jo opiskelija-asuntosi vuokraan, vai täytyykö sinun hankkia se erikseen.

Asumistuen Hakeminen

Opiskelijat voivat saada yleistä asumistukea, jos he asuvat vuokralla ja vastaavat itse asumiskustannuksistaan. Asumistuen määrä riippuu useista tekijöistä, kuten:

– Asumismenot: Vuokra ja vastike kuuluvat hyväksyttäviin asumismenoihin, joille on määritelty enimmäisrajat.
– Tulorajat: Ruokakunnan tulot vaikuttavat tuen määrään. Kaikki ruokakunnan jäsenten tulot lasketaan mukaan.
– Asumismuoto: Asumistukea voi saada vuokra-, asumisoikeus- tai osaomistusasuntoon. Omistusasuntoihin tukea ei myönnetä 1.1.2025 alkaen.
– Ruokakunnan koko:Tuki myönnetään yhteisesti kaikille samassa asunnossa asuville.

Asumistuki auttaa opiskelijoita kattamaan asumiskustannuksia, joten tarkista omat mahdollisuutesi hakea tukea.Lisätietoja täältä.

Skip to content