Aikuiskoulutus
Aikuisille on tarjolla koulutusta kaikilla koulutusasteilla, riippumatta siitä, haluatko suorittaa tutkinnon, täydentää ammattitaitoasi tai opiskella omaksi iloksesi. Suurin osa aikuisopiskelijoista opiskelee työn ohella, ja koulutusta on saatavilla päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Opiskelumuotoina ovat perinteinen lähiopetus sekä joustavat verkko- ja etäopetusvaihtoehdot.
Aikuislukion etäopinnot koostuvat opettajan ohjaamasta itsenäisestä opiskelusta, jossa hyödynnetään tietoverkkoja sekä muita tieto- ja viestintäteknologian työkaluja. Etäopetuksessa käytetään myös yhteisöllisiä opiskelutapoja. Aikuisille tarjotaan muun muassa:
– Ammatillisia perustutkintoja, ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja (myös oppisopimuskoulutusta)
– Ammattikorkeakoulututkintoja
– Yliopistokoulutusta
– Perusopetusta (alkuopetus, lukutaito-opetus ja päättövaiheen opinnot)
– Lukiokoulutusta
Jos peruskoulu on jäänyt kesken ja tarvitset päättötodistuksen jatkaaksesi lukioon tai ammatilliseen koulutukseen, voit osallistua aikuisten perusopetukseen. Tämä koulutus on myös suunnattu aikuisille maahanmuuttajille, jotka haluavat vahvistaa luku- ja kirjoitustaitojaan, matematiikan osaamistaan sekä tietojaan suomalaisesta yhteiskunnasta.
Aikuisten perusopetukseen voi osallistua alkaen sen vuoden syyslukukaudesta, jolloin täyttää 17 vuotta. Koulutus kestää yleensä 1-2 vuotta, mutta sen kesto määräytyy yksilöllisesti opiskelijan edistymisen ja aiemman osaamisen mukaan.
Opintojen avulla voit suorittaa perusopetuksen koko oppimäärän, yksittäisiä oppiaineita, korottaa arvosanoja tai suorittaa alkuvaiheen opinnot. Haku tapahtuu suoraan koulutusta tarjoavaan oppilaitokseen, jotka määrittelevät itse hakuajat ja valintaperusteet. Lisätietoja saat Opintopolusta ja oppilaitosten verkkosivuilta.
Perusopetuksen päättötodistuksen saatuasi voit hakea ammatilliseen koulutukseen tai lukioon.
Aikuisten lukiokoulutus tarjoaa mahdollisuuden vahvistaa yleissivistystä ja syventää tietämystä ihmisistä, kulttuureista, luonnosta ja yhteiskunnasta. Koulutus tukee kriittistä ja itsenäistä ajattelua sekä ymmärrystä elämän monimutkaisista ilmiöistä ja riippuvuuksista. Aikuisten lukiokoulutus voi sisältää:
– Lukion oppimäärän suorittamisen
– Yksittäisten oppiaineiden tai opintojaksojen suorittamisen
– Ylioppilastutkinnon tai sen osan suorittamisen
– Muita yleissivistäviä tai temaattisia opintoja
Koulutus järjestetään joustavasti aikuisten tarpeisiin sopivaksi. Lue lisää ja hae tästä.
Maahanmuuttajana voit osallistua erilaisiin koulutuksiin Suomessa riippuen pohjakoulutuksestasi. Keskeisiä vaihtoehtoja ovat:
– Kotoutumiskoulutus
– Aikuisten perusopetus
– Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA)
– Lukiokoulutus
– Ammatillinen koulutus (perustutkinto, ammattitutkinto, erikoisammattitutkinto)
– Korkeakoulutus
Opintoja varten tarvitset yleensä oleskeluluvan, jonka edellytykset ovat:
– Olet saanut opiskelupaikan Suomessa.
– Opintosi kestävät yli 90 päivää.
– Opintosi johtavat tutkintoon tai ammattiin.
EU-kansalaisten tulee rekisteröidä oleskeluoikeutensa, mutta eivät tarvitse oleskelulupaa. Turvapaikanhakijat voivat hakea koulutukseen ja opintojen alettua hakea oleskelulupaa opiskelun perusteella, mikä edellyttää turvapaikkahakemuksen peruuttamista.
Työ- ja elinkeinopalvelut (TE-palvelut) tarjoavat tukea kotoutumiseen ja työllistymiseen, kuten ohjausta, kotoutumissuunnitelman ja kotoutumiskoulutusta. Kotoutumiskoulutuksessa opit suomea tai ruotsia, tutustut suomalaiseen yhteiskuntaan ja työelämään.